بدون شک قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان محسوب میشود. این نوشیدنی مشهور و محبوب داستان پیدایش بسیار جذابی دارد که مطمئنا برای دوستداران آن خواندنی و هیجانانگیز است.
قهوه از دانههای بو داده و آسیاب شده دانهای با همین نام به دست میآید. میزان کافئین بالا در قهوه باعث شده است که از آن به عنوان یک نوشیدنی انرژیزا و محرک یاد شود. اگرچه اشکال سرو این نوع نوشیدنی بسیار متنوع است اما سرو قهوه به صورت گرم بسیار محبوبتر است.
نگاهی به قهوه و ویژگیهای آن
قهوه یک نوشیدنی با میزان کافئین بالا است که عموما به صورت دم کرده و گرم سرو میشود. گیاه قهوه اساسا بومی یمن و افریقا است اما در حال حاضر مشهورترین قهوههای دنیا در برزیل و کلمبیا تولید میشود. در حال حاضر کشت قهوه در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری قاره امریکا و در مناطقی از جنوب شرق آسیا نیز صورت میگیرد.
دانههای قهوه بعد از رسیدن میوهی گیاه قهوه برداشت شده و فرآوری میشوند. این دانههای خشک شده به درجات مختلفی برشته میشوند که عطر و طعمهای متنوعی را برای این نوشیدنی جذاب به همراه دارد.
تاریخچه قهوه
واژه کافی (Coffee) برگرفته از نام کفا یا کافا است که منطقهای در جنوب غربی اتیوپی است. قهوه نیز معرب همین کلمه است. علت انتخاب این نام آن است که گیاه قهوه نخستین بار در این منطقه یافت شده است. بر اساس افسانهها و داستانهایی که وجود دارد یک دامدار به نام کالدی توسط بزهای گله خود متوجه این گیاه شده است. زمانی که او بزهای خود را برای چرا به این منطقه برده بود متوجه شد دانههای این گیاه باعث ایجاد انرژی زیادی برای بزها میشوند به طوری که شبها بزها نمیتوانند بخوابند و سر و صدای زیادی میکنند.
طبق آنچه در کتابهای تاریخی عربی آمده است، قهوه در ابتدا نام نوعی شراب بوده است که از فعل «قها» (تلفظ: qahā) اتخاذ شده است. قها به معنای بیاشتها بودن است و همه میدانیم که این یکی از مهمترین ویژگیهای قهوه است. در اتیوپی به قهوه بونو میگفتند، نامی که ابوعلی سینا حدود هزار سال پیش برای معرفی این نوشیدنی و بر شمردن ویژگیهایش در کتاب خود از آن استفاده کرده است.
قهوه در قرن ۱۳ میلادی در آسیای جنوب غربی یک نوشیدنی بسیار محبوب و مقبول و در مصر، شام و عثمانی بسیار مورد استفاده بوده است.
ورود قهوه به اروپا
قهوه از طریق تجار امپراتوری عثمانی و همچنین از طریق بندرهای یمن و شاخ افریقا در آغاز قرن هفدهم به اروپا راه یافت. در همین زمان بود که دانههای قهوه به کشور هند نیز راه پیدا کرد و در این کشور نیز پرورش یافت. تا پیش از قرن هجدهم تقریبا همه کشورهای اروپایی از لذت نوشیدن قهوه بهرهمند شدند و با توجه به سرد و مرطوب بودن این قاره، این گیاه را به کشورهای مناطق گرمسیری و مستعمرات خود در این مناطق معرفی کردند تا مورد کشت و تولید انبوه قرار گیرد.
قهوه در قاره افریقا
کشت قهوه در قاره امریکا از برزیل آغاز شده است. قهوه برزیلی مشهور امروز، در واقع برای اولین بار توسط شخصی به نام فرانسیسکو دوملو پالتا (Fransisco de Melo Palheta) بعد از سفر به امپراطوری فرانسه و آوردن دانههای قهوه به برزیل کشت شد. اگرچه فرانسویها قصد نداشتند بذر قهوه را در اختیار مردمان قاره امریکا قرار دهند اما چهره زیبای فرانسیسکو سبب شد که همسر پادشاه فرانسه مقدار کافی بذر قهوه به همراه یک دسته گل بزرگ برای او بفرستد.
به این ترتیب قهوه به تمام کشورهای دنیا راه یافت و به یک نوشیدنی مشهور جهانی تبدیل شد. امروزه قهوه اقتصاد کشورهای بسیار فقیر و ناتوانی چون برزیل را متحول کرده است. در اواخر قرن ۱۸ تجارت قهوه یکی از پرسودترین تجارتها و قهوه به عنوان یکی از پرسودترین کالاهای تجاری معرفی شد.
قهوه در ایران
خیلی پیشتر از کشورهای اروپایی و امریکایی، قهوه همزمان با دوره پادشاهان صفوی به ایران وارد شد و مورد استقبال ایرانیان قرار گرفت. البته در ایران بیشتر جنبههای دارویی قهوه مورد توجه واقع بود و از آن به عنوان یک داروی انرژیزا استفاده میشد.
امروز با حضور کارخانهها و کارگاههای کوچک و بزرگ رست قهوه و برندهای متنوعی که در بازار موجود است انتخاب و دسترسی به این نوشیدنی محبوب برای طرفدارانش چندان سخت نیست. قهوه دیسترو با تکیه بر دستانی ماهر از مزرعه تا کارخانهای با ماشین آلات به روز و حرفهای در ایران برای تولید قهوهای تازهبرشت، انتخابی منحصر به فرد برای قهوهدوستان ایران با هر سلیقهای است.
محبوبیت قهوه و صادرات آن در دنیا
امروزه قهوه یک نوشیدنی بسیار محبوب در سراسر دنیا است که عموما تنوع آن مرتبط با نوع فرآوری، میزان بو دادن قهوه و همچنین روشهای پخت آن است. از طرف دیگر ترکیباتی که در زمان پخت قهوه با آن مورد استفاده قرار میگیرد نیز میتواند یکی دیگر از دلایل وجود انواع قهوه باشد.
در حال حاضر کشورهایی که در مسیر خط استوا و در مناطق آب و هوایی گرم و نیمه گرم قرار دارند، بهترین شرایط برای کشت قهوه را در اختیار دارند، کشورهایی چون ویتنام، کلمبیا، اندونزی، اتیوپی، هندوستان، هندوراس، اوگاندا، مکزیک و گواتمالا از جمله کشورهای صادرکننده قهوه به سراسر دنیا هستند.
اما همچنان باید برزیل را پرچمدار صادرات قهوه به دنیا دانست اگرچه خواستگاه اصلی این گیاه خوش عطر و طعم هرگز برزیل نبوده است.
مطلب پیشنهادی: تفاوت قهوه عربیکا و اسپرسو چیست؟
اگر شما هم دوست دارید درباره خواص قهوه بیشتر بدانید، مطالب زیر را حتما مطالعه کنید:
سئوالات متداول درباره قهوه اسپرسو
بر اساس افسانهها و داستانهایی که وجود دارد یک دامدار به نام کالدی توسط بزهای گله خود متوجه این گیاه شده است. زمانی که او بزهای خود را برای چرا به این منطقه برده بود متوجه شد دانههای این گیاه باعث ایجاد انرژی زیادی برای بزها میشوند به طوری که شبها بزها نمیتوانند بخوابند و سر و صدای زیادی میکنند.