کشوری پر از جنگلهای بارانی، مناظر طبیعی بیبدیل، مناطق کوهستانی و خاکی غنی، به پایتخت قهوه جهان معروف است و معروفترین و محبوبترین قهوههای جهان را دارد. برزیل کشوری در آمریکای لاتین به مدت ۱۵۰ سال است که به بزرگترین تولیدکننده قهوه در جهان تبدیل شده و درحال حاضر تولید یک سوم قهوه جهان بر عهده این کشور است. مزارع قهوه در این کشور با مساحتی حدود ۲۷ هزار کیلومتر عمدتا در استانهای جنوب شرقی این کشور قرار گرفته که به دلیل آب و هوای مطلوب، شرایط رشد ایدهآلی دارند.
برزیل از دیرباز تا کنون نقش بسیار مهمی در تولید و صادرات قهوه داشته و تاریخ پر فراز و نشیب این کشور در تولید این دانه گیاهی محبوب، برزیل را یه یکی از قطبهای مهم تولید و صدور قهوه تبدیل کرده است.
نوشیدن قهوه به یک فرهنگ در جهان تبدیل شده و این نوشیدنی مهم، نقش کلیدی در اقتصاد کشورها بازی میکند. قهوه دیسترو با دستانی ماهر بهترین و باکیفیتترین دانههای قهوه را تهیه میکند تا روز را با انرژی و آرامش شروع کنید و از معاشرت با دوستان و خانواده لذت ببرید. دیسترو دانه قهوه و پودر قهوه را از بهترین مزارع قهوه در جهان تهیه میکند و میتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید.
اما برزیل چگونه توانست خود را به مقام پایتخت قهوه جهان برساند و به بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده تبدیل شود؟
فهرست محتوایی درباره برزیل، پایتخت قهوه جهان
تاریخچه قهوه در برزیل
قهوه برای اولین بار در قرن ۱۸ میلادی وارد برزیل شد و پرورش آن در اوایل قرن نوزدهم رونق یافت و در نهایت این کشور در سال ۱۸۴۰ به تولیدکننده برتر قهوه در جهان تبدیل شد. نوع زمین و اقلیم برزیل برای کشت و پرورش قهوه بسیار مناسب است و به همین دلیل تولید این محصول در این کشور رونق چشمگیری پیدا کرد.
گیاه قهوه گیاه بومی قاره آمریکا نیست و داستان نحوه ورود قهوه به برزیل هم داستان جالبی دارد. در برخی روایتها آمده است که نخستین بار در سال ۱۷۲۷ میلادی یک سرهنگ پرتغالی به نام فرانسیسکو دل ملو پالهتا، قهوه را از فرانسه به برزیل آورد و گویا همسر فرماندار یکی از شهرهای فرانسه را برای قاچاق این دانه به برزیل با خود همراه کرد.
در ابتدا تولید قهوه عمدتا توسط مستعمران اروپایی انجام میشد و تولید آن بین سالهای ۱۸۲۰ الی ۱۸۳۰ در برزیل رونق یافت. به عبارت دیگر با افزایش تقاضای قهوه برزیل، تولید و صادرات در این کشور رونق و گسترش بسیاری پیدا کرد و تولیدکنندگان قهوه به ثروت و قدرت زیادی دست یافتند که حتی به آنها لقب اربابهای قوه داده شد. تا سال ۱۸۳۰ برزیل ۳۰ درصد از قهوه جهان را تولید می کرد و این میزان تا سال ۱۸۴۰ به ۴۰ درصد افزایش یافت.
صنعت قهوه در قرن ۱۹ میلادی اتکای بسیاری به بردهداری داشت و در نیمه اول این قرن، ۱ و نیم میلیون برده در مزارع قهوه کار میکردند. زمانی که تجارت بردهداری در سال ۱۸۵۰ غیرقانونی شد، صاحبان مزارع به مهاجران اروپایی روی آورند تا نیاز نیروی کار را برآورده کنند.
از دهه ۱۸۸۰ دور جدیدی از رونق صنعت قهوه در برزیل آغاز شد و تا ۱۹۳۰ ادامه یافت. این دوره مربوط به سیاستی به عنوان «قهوه با شیر» بود. این نام به بزرگترین صنایع غالب دو ایالت اشاره دارد: قهوه در سائوپائولو و لبنیات در میناس گرایس! در این زمان دولت برزیل هم برای تثبیت قیمت قهوه به سیاستهای حمایتی روی آورد. بدین صورت زمانی که تقاضای بازار کاهش پیدا میکرد، دولت قهوه را با قیمتهای تورمی از تولیدکنندگان خریداری میکرد و آن زمان که تقاضای بازار افزایش مییافت، آن را عرضه میکرد.
در طول دهه ۱۹۲۰ یک سیستم راهآهن برای انتقال دانههای قهوه به بازارهای همسایه ساخته و حمل و نقل داخلی برای مسافران و توسعه نیروی کار ماهر هم فراهم شد. صنعت رو به رشد قهوه در برزیل میلیونها مهاجر را به سمت این کشور کشاند و سائوپائولو را از یک شهر کوچک به بزرگترین مرکز صنعتی قهوه در جهان درحال توسعه تبدیل کرد. در همین دهه برزیل تقریبا انحصار بازار بینالمللی قهوه را داشت و ۸۰ درصد قهوه جهان را تامین میکرد. از دهه ۱۹۵۰ سهم بازار این کشور به دلیل افزایش تولید جهانی کاهش یافت اما تا سال ۱۹۶۰ قهوه همچنان ۶۰ درصد از صادرات برزیل را تشکیل میداد
مطلب پیشنهادی: داستان کشف قهوه
بزرگترین تولیدکننده قهوه
شش ایالت برزیل با بیشترین سطح زیر کشت قهوه عبارتند از: میناس ژرایس با ۱.۲۲ میلیون هکتار، اسپریتو سانتو با ۴۳۳ هزار هکتار، سائوپائولو با ۲۱۶ هزار هکتار، باهیا با ۱۷۱ هزار هکتار، روندونیا با ۹۵ هزار هکتار و پارانا با ۴۹ هزار هکتار!
برزیل در ۱۵۰ سال گذشته غول تولیدکننده قهوه در جهان بوده و در حال حاضر یک سوم قهوه جهان را تولید و صادر میکند. در سال ۲۰۱۱ برزیل پیشتاز جهان در تولید قهوه سبز بود و پس از آن ویتنام و کلمبیا در رتبههای بعدی قرار گرفتند. این کشور در تولید قهوه عربیکا، قهوه سبز و قهوه فوری در دنیا بی رقیب است و صنعت قهوه توانسته جایگاه بسیار مهم و حیاتی در اقتصاد آن بازی کند
کشت و تولید
حدود ۲۲۰ هزار مزرعه قهوه در برزیل وجود دارد که عمدتا در ایالتهای جنوب شرقی قرار دارند. آب و هوا و خاک این منطقه شرایط عالی و بینظیری برای کشت قهوه به وجود آورده و اکثر مزارع در فصول خشک ژوئن تا سپتامبر برداشت قهوه را انجام میدهند. در بیشتر کشورها، دانههای عربیکا با استفاده از فرآیند مرطوب (که قهوه شسته نیز نامیده میشود)، پردازش میشوند؛ اما تقریبا تمام قهوه در برزیل با استفاده از فرآیند خشک (که قهوهی شسته نشده یا طبیعی نیز نامیده میشود) فرآوری میشوند
ویژگیهای قهوه برزیلی
بهترین قهوههای برزیل اسیدیته پایین زیادی دارند و اغلب شیرین همراه با طعمهای شکلاتی و آجیلی هستند و از سوی دیگر درصد زیادی از دانههای عربیکا و درصد کمتری روبوستا دارند. اسیدیته پایین قهوههای عربیکای برزیل باعث میشود که طعم ترشی کمتری و طعمی ملایم و خوشایندی داشته باشند. کافئین قهوه برزیلی بسته به نوع آن متفاوت است و از لحاظ قیمت هم به دلیل رشد سریع تر و برداشت راحتتر نسبت به سایر قهوه های عربیکا در دنیا قیمت پایینتری دارند.
جمعبندی
قهوه یکی از مهمترین صادرات برزیل محسوب میشود و نقش بسیار مهمی در اقتصاد این کشور دارد. درآمد حاصل از صادرات قهوه به عنوان یکی از اصلیترین منابع درآمدی برزیل مطرح است و برای اشتغالزایی و رشد اقتصادی این کشور بسیار حائز اهمیت است. این صنعت با چالشها و فرصتهایی مواجه است، برای مثال تغییرات اقلیمی، مسائل زیست محیطی و مشکلات مربوط به قیمت از چالشهای آن به حساب میآید. اما در کنار این چالشها، فرصتهایی هم دیده می شود و با بهرهگیری از فناوریهای مدرن و بهبود فرایندهای تولید میتوان برای رشد و توسعه قهوه استفاده کرد. با این وجود، لرزیل همچنان مقام نخست را میان تولیدکنندگان قهوه در جهان دارد و همچنان بزرگترین صادرکننده قهوه شناخته میشود
اگر عاشق دنیای قهوه هستید، احتمالا مطالب زیر را هم دوست داشته باشید:
سئوالات متداول درباره قهوه برزیل
بیشتر قهوه عربیکا، قهوه سبز و قهوه فوری در برزیل تولید میشود.
قهوه برزیل به دلیل اقلیم خاص و آب و هوایش، طعمی ملایمتر و شیرینتر نسبت به سایر قهوههای جهان دارد.